Trommedans og inuit-tatoveringer er også det nye Grønland

Udforskningen af sagn, myter og ritualer kan både fortælle om Grønland før og nu, men også være med til at definere fremtiden.

 

Af Josephine Schnohr, Polarfronten  

 

Trommedans, kaffemik, myter, amuletter, inuit-tatoveringer, kajakmesterskaber og maskedans er alt sammen kulturarv – altså en del af den kultur, som vi har arvet fra tidligere generationer. Selvom det er en form for arv, der ikke kan måles eller vejes, er den vigtig, hvis man vil forstå, hvem det grønlandske folk var, er og fremover vil være.

 

Derfor arbejder de på Grønlands Nationalmuseum og Arkiv målrettet på at registrere og beskrive netop denne del af kulturarven. Den dansk-grønlandske arkæolog Kirstine Eiby Møller forklarer.

 

”Som arkæolog bruger man meget tid på at studere genstande og levn fra tidligere tider, men mennesker er jo mere end deres huse, redskaber og grave. Så på museet har vi i de senere år haft fokus på den immaterielle kulturarv og de traditioner og kulturtræk, der fortsat spiller en rolle i det grønlandske samfund i dag.”

 

For selvom man jo ikke rigtig udstille en kaffemik på et museum, har den alligevel en berettigelse på lige fod med fysiske genstande.

”En ting som kaffemik er jo definerende for grønlænderne og deres måde at være sammen på. Det er en helt speciel social omgangsform, som alle turister og besøgende forskere stifter bekendtskab med” siger Kirstine Eiby Møller. ”Samtidigt er det også noget, som de fleste tilflyttere hurtigt tager til sig for at blive en del af det grønlandske samfund. Så kaffemikken bliver faktisk en måde at integrere sig på, og måske kan den immaterielle kulturarv netop fungere som en slags integration. En måde at lære mennesker og hinandens kultur at kende.”

 

Genoplivede tatoveringer 

Den immaterielle kulturarv er på ingen måde glemt, og mange oprindelige traditioner træder faktisk mere og mere tydeligt frem i det grønlandske samfund i dag. Et iøjnefaldende eksempel er de mange tatoveringer med oprindelige mønstre udført i ansigtet og på hænder, som man ser på den yngre generation især i de større byer som Nuuk og Sisimiut.

 

Skikken med tatoveringer har været udbredt blandt inuit til alle tider, og den blev udført ved at lade en sodfarvet senetråd trække ind under huden med en nål, hvorved den sorte sodfarve blev afsat. Det var primært kvinderne, som blev tatoveret som en del af overgangsritualet fra pige til kvinde, og det var især i ansigtet, på ben, arme og brystet.

 

”Man ser flere og flere inuit-tatoveringer i gadebilledet i dag, og jeg har selv tatoveringer, inspireret af sy-mønstre fra genstande i Grønlands Nationalmuseums udstillinger, på mine underarme og håndled. Der er også fokus på andre dele af den immaterielle kulturarv. Aktive trommedansere på tværs af Arktis har eksempelvis søgt sammen for at lære af hinanden og holde denne særlige tradition i hævd med festivaler og lignende. Det samme med kajakmesterskaberne og konkurrencer i hundeslæde, der også skal sikre bevarelsen af denne vigtige, grønlandske kulturarv. Så det her vedrører og involverer altså både museumsfolk, aktive udøvere og den brede befolkning i Grønland. Senest så vi jo trommedans ved indsættelsen af det nye Naalakkersuisut med Múte B. Egede i spidsen, og jeg blev faktisk lidt rørt, selvom man her spænder kulturarven for en politisk vogn”,

konstaterer Kirstine Eiby Møller.

 

Kontakt: Kirstine Eiby Møller og Asta Mønsted

 

 

Denne artikel er en del af et temanummer af Polarfronten om Arctic Hub. Udgivelsen er lavet som et samarbejde mellem Arctic Hub og Polarfronten.