Stilhed kan redde narhvalerne

Overvågning af narhvalernes adfærd viser, at forskellige lyde har stor effekt på stressniveauet hos dyrene, siger Outi Maria Tervo

 

Af Phillippa Mangalika Maigaard Filtenborg

 

I Østgrønland har et hold forskere overvåget narhvalers følsomhed overfor forskellige lyde. En af forskerne bag projektet er Outi Maria Tervo fra Pinngortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut.

 

“Vi fangede narhvalerne og satte sendere på dem. Det gav os mulighed for at overvåge deres adfærd. Efterfølgende præsenterede vi dem for forskellige lyde for at finde ud af, hvordan hvalerne reagerede på lydene,” siger Outi Maria Tervo.

 

Højt stressniveau

Forskerne fandt ud af, at de forskellige lyde havde en enorm effekt på narhvalerne. De stoppede de med at yngle, gjorde alt for at undvige lydkilden og komme væk fra den, og de begyndte at bevæge sig hurtigere.

 

“Overvågningen af narhvalerne viste også, at hvalens hjerte begyndte at slå uregelmæssigt. Vi mener, at der er en kobling mellem hjertets uregelmæssige slag, og den stress og angst der opstår i dyret, når det eksponeres for forskellige lyde. Det kan være enormt farligt for den enkelte narhval,” siger Outi Maria Tervo.

 

Outi Maria Tervo forklarer, at det er lyde fra menneskeskabte aktiviteter, som narhvalerne reagerer på. Eksempelvis trafik, krydstogtskibe og larm fra mineaktivitet. Aktiviteter, man ser en stigning af mange områder af Grønland såvel som i Arktis generelt.

 

Forskerne anerkender ønsket om en mere selvbærende økonomi i Grønland, som ofte er en af hovedårsagerne til netop den slags aktiviteter.

 

“Vi mener, det er muligt at finde en balance. Det er fuldstændig afgørende for befolkningen, at de kan leve og udvikle sig. Der er brug for de penge, der følger med turisme, fiskeri og minedrift, både i Grønland og andre steder i Arktis. Men vi skal også have sikret hvalerne,” siger Outi Maria Tervo.

 

Det kan være enormt farligt for den enkelte narhval,” Outi Maria Tervo.

 

Som alternativ foreslår forskeren, at man afmærker nogle reservater til narhvalerne, eller sætter begrænsning på trafikken i udvalgte perioder af året. Hun foreslår også en debat om hastighedsbegrænsninger for de skibe der sejler i området, så man kan sænke støjgenerne

 

“Hvis det bare er muligt at implementere nogle af de her forslag, kan det blive afgørende for bestanden af narhvaler. Samtidig vil de små tiltag kunne gøre livsbetingelserne bedre for narhvalerne, hvilket jo også kommer mennesket til gavn,” siger Outi Maria Tervo.