Nick vil forebygge synsproblemer hos børn

Børn i Grønland får undersøgt deres syn for sent. Det problem samarbejder forsker og optiker om at finde en løsning på.

 

Af Nicoline Larsen 

 

I dag bliver børns syn først undersøgt, når de kommer i skole. Men det er for sent, mener forskeren Nick Duelund. Hvis børnene blev undersøgt tidligere, ville man nemlig kunne nå at forebygge synsproblemer. Derfor handler hans ph.d.-projekt om at finde en løsning på netop det problem.

 

”Baggrunden for mit forskningsprojekt er, at børns syn generelt bliver undersøgt alt for sent her i Grønland,” siger Nick Duelund til Arctic Hub. Vi er taget med ham ud til børnehaven Sikkersoq i Nuuk, hvor han sammen med optiker Maja Overgaard skal undersøge børnenes syn.

Samarbejde mellem forskning og erhverv

Nick Duelund er læge og ph.d.-studerende på Ilisimatusarfik og Københavns Universitet. Gennem sit ph.d.-projekt afprøver han en model for, hvordan man kan få undersøgt børns øjne tidligere, end man gør i dag. Det er en model, der indbefatter landets optikere, og en af dem er Maja Overgaard fra Majas Optik i Nuuk.

 

”Jeg har sagt ja til at deltage i Nicks forskningsprojekt, fordi jeg mener, det er vigtigt, at der bliver foretaget en tidlig undersøgelse af børns syn, da vi jo ikke altid har øjenlæger her i Grønland,” siger Maja Overgaard.

 

Hun rejser jævnligt rundt langs kysten og foretager synsprøver på voksne, men det kan være, at hun i fremtiden også skal teste de små børns syn. Nick Duelund undersøger nemlig om de synsprøver, som Maja Overgaard laver, kan bruges til at opfange synsproblemer hos børn i 4-års alderen.

“Vores mål er, at alle børn i Grønland skal undersøges i 4-års alderen,” Nick Duelund

 

”Hvis vi kan opdage eventuelle synsproblemer, når børnene er i 4-års alderen, kan vi forebygge, at de får permanente problemer med øjnene. Hvis man derimod først opdager synsproblemerne, når de kommer i skole, kan det være for sent at gøre noget ved det,” forklarer Nick Duelund. ”Derfor er vores mål, at alle børn i Grønland skal undersøges i 4-års alderen.”

 

Hvis Nick Duelunds forskning viser, at de synsprøver, som Maja Overgaard laver, kan bruges til at opfange synsproblemer hos børn i 4-års alderen, vil man kunne lave en model, hvor landets optikere systematisk laver synstests, når de rejser rundt i landet. På den måde vil færre børn få uoprettelige problemer med synet.

 

Gå en tur på vores vidensbro, hvis du vil se andre inspirerende eksempler på samarbejde mellem forskning og erhverv.