Lektioner i selvstændighed: Hvad Grønland kan lære fra Cookøerne

Miriam Cullen, Bendicte Sofie Holm, Ilisimatusarfik, Aasiaat, Greenland, independence, Free Association Agreement, Arctic Hub, Miriam Cullen

Den newzealandske lektor i jura Miriam Cullen er i øjeblikket i Grønland for at undersøge, om Grønland kan lære noget fra en øgruppe i Stillehavet. 

 

Af Ole Ellekrog

 

Da hun arbejdede som lektor i jura i København hørte Miriam Cullen ofte fra kollegaer, at Danmark og Grønland har et unikt forhold. Et forhold, der ikke kan sammenlignes med nogen andre lande.

 

Men Miriam Cullen var ikke helt enig. For fra et juridisk standpunkt er Grønlands forhold til Danmark sammenligneligt med andre koloniforhold. Selvom man ikke skulle tro det, findes der en lille ø-gruppe i Stillehavet kaldet Cookøerne, som på mange områder minder om Grønland. Mere om disse ligheder længere nede.

 

Først et andet spørgsmål: Hvorfor er det egentlig interressant for en forsker at sammenligne Grønland med en sydhavsø?

 

Det er det, fordi Cookøerne har et mere selvstændigt forhold til sin kolonimagt New Zealand, end Grønland har til Danmark. Den såkaldte ”Free Association Model”, som er den type juridsk aftale, som Cookøerne og New Zealand har, inspirerer derfor i Grønland.

 

“I hverdagen ville man ikke kunne mærke megen forskel, men hvis man indførte denne model, kunne Grønland uden tvivl blive sin egen stat og ville derfor kunne træffe sine egne beslutninger i forhold til udenrigspolitik og sikkerhed. Det er derfor Grønland kigger til Cookøerne,” siger Miriam Cullen til Arctic Hub.

 

”Med den aktivisme vi har set i Grønland i de senere år, er der kommet en øget interesse i at kigge på Free Association-modellen,” siger hun.

 

 

“Det, der gør en sammenligning brugbar, er, at man kan se en anden måde at gøre tingene på.” Miriam Cullen

 

 

Ligheder trods forskel i geografi

Vi kommer tilbage til Free Association-modellen længere nede. Men lad os først se på, hvorfor Cookøerne og Grønland er værd at sammenligne.

 

For Cookøerne og Grønland er jo vidt forskellige størrelser – arealmæssigt – og de ligger på modsatte sider af Jorden. Alligevel er der ligheder mellem de to steder, påpeger Miriam Cullen. Begge steder har femcifrede befolkningsstørrelser, begge er hovedsagligt bestående af oprindelige befolkninger, begge har tætte forhold til naturen og begge har været igennem en historie med kolonisering.

 

SWIPE TIl VENSTRE: Ligesom i Grønland er der både bjerge og strande på Cookøerne – de er bare lidt mere frodige. Foto: Wikimedia Commons. 

Derudover er der også mange ligheder mellem New Zealand og Danmark, de to stater som koloniserede dem.

 

”Både New Zealand og Danmark ser sig selv som gode verdensborgere og stater, som er gode til at overholde menneskerettighederne. De har begge en masse soft power og diplomatisk magt i verden. Og de er også nogenlunde samme størrelse,” siger Miriam Cullen, som selv er fra New Zealand og som arbejder i Danmark.

 

”Derfor giver det også mere mening at sammenligne de to staters kolonier, end kolonier der har hørt til USA for eksempel,” siger hun.

 

Ens kolonihistorier

Et andet punkt, hvor Grønland og Cookøerne minder om hinanden, er i deres kolonihistorier. Begge steder blev befolkningerne for eksempel opfordret til at lære nye sprog i skolen – dansk og engelsk – og mistede på den måde kontakt til deres oprindelige kultur. Madkulturen blev også ramt begge steder.

 

”Begge steder var der en ’civiliseringsproces’, hvor befolkningerne blev opfordret til at adoptere europæisk livsstil, sprog og uddannelse. Den slags er med til at mindske ens kulturelle identitet og følelse af at høre til,” siger Miriam Cullen.

 

Derudover arvede både Grønland og Cookøerne også en anden vigtig ting fra deres kolonimagter – og det er her, Miriam Cullen er ekspert. De arvede et fuldtudviklet juridisk system, som har bestemt alt lige fra uddannelse, og hvornår man starter i skole, til kriminalsystemet og hvor længe, man skal sidde i fængsel.

 

”De har været designet udfra en vestligt tradition, der ikke matchede de kulturelle normer. Så det har haft indflydelse på, hvorfor man ser højere selvmordsrater og flere sociale og psykiske problemer. Det hele kan forbindes til kolonihistorien,” siger Miriam Cullen.

 

Sårbar overfor klimaforandringer

Også i øernes sårbarhed overfor klimaforandringer, er der ifølge Miriam Cullen ligheder. For selvom vandstanden i Grønland falder, mens den stiger på Cookøerne, så er begge lande i høj grad afhængige af naturen omkring den.

 

”Selvom både grønlændere og cookøboere har været vandt til store forandringer i fangstmuligheder for eksempel, så kan forandringer denne gang vise sig at være for store. Det er en anden måde, man mister forbindelse til sit hjemsted på, når ens tradtionelle viden ikke længere er sand,” siger Miriam Cullen.

 

FOTOS: Miriam Cullen under et besøg til Aasiaat. På billedet ovenfor ses hun med sin studentermedhjælper Benedicte Sofie Holm, hvis familie er fra Aasiaat. 

Hvis konskvenserne af klimaforandringerne viser sig at have for store konsekvenser, kan Grønland og Cookøerne have krav på erstatning fra vestlige lande. Det diskuteres nemlig til internationale klimakonferencer om såkaldte ”oprindelige befolkninger”, skal godtgøres for klimaforandringernes skader på deres land. Dette er endu en lighed, som Miriam Cullen undersøger.

 

Forskellige måder at tænke på

Og så tilbage til Free Association-modellen.

 

For Miriam Cullen håber, at hendes tid i Grønland kan give det grønlandske folk inspiration til en anden måde, at forholdet til Danmark kan struktureres på. I maj deltager hun i en paneldebat, hvor hun skal præsentere Cookø-modellen til et grønlandsk publikum.

 

”Det, der gør en sammenligning brugbar, er, at man kan se en anden måde at gøre tingene på: hvad, der har virket andre steder, og hvad der ikke har.”

 

“Cookøerne kan sammenlignes med Grønland på mange områder, men New Zealand har valgt at gå i en anden retning end Danmark i selvstændighedsspørgsmålet. Og det er interessant,” siger Miriam Cullen.

 

Når projektet er færdigt, håber hun også, at man kan lære fra det i andre territorier. Steder som Puerto Rico, og de hollandske øer i Carribien, hvor uafhængighedsspørgsmål også bliver diskuteret. For Grønlands forhold til Danmark er ikke så unikt, som folk i Danmark måske går og tror.

 

Miriam er Associate Professor i Public Law and Sustainability ved Københavns Universitet, og er gæsteforsker ved Ilisimatusarfik indtil juli 2023. Læs mere om Miram Cullens projekt her.