Dette fund har givet anledning til bekymring i de internationale fiskeriorganisationer, for grønlandshajen er en hyppig bifangst i trawler- og langlinefiskeriet i Grønland og andre steder i Nordatlanten. Det tyder nemlig på, at hajen er sårbar – for dør de fødedygtige hajer, når de fanges som bifangst, tager det mange år, før vi får en ny generation af hajer. Derfor kan nogle typer af fiskeri risikere at miste sine bæredygtighedscertifikater, hvis der utilsigtet fanges for mange grønlandshajer.
”Selvom den er 100 år før den er kønsmoden, så er den til gengæld også kønsmoden over 100 år.” Julius Nielsen
Mere viden
Selvom det umiddelbart giver mening, at et dyr, som er 100 år om at blive kønsmoden, må være sårbart overfor stor bifangst, kan bekymringen ifølge Julius Nielsen meget vel bygge på forkerte antagelser.
Han tror nemlig, at mere viden om grønlandshajen kan forbedre myndighedernes regulering af fangsten. Det kan forhåbentlig bidrage til, at man ikke er så bekymret og begrænser bifangsten for meget på steder, hvor der ingen grund er til det. Omvendt kan forskningen også pege på områder, hvor man skal være særlig påpasselig, for eksempel fordi store, gamle og kønsmodne hajer opholder sig der. Og fiskerne skal lære at håndtere hajer i bifangsten rigtigt.
”Hvis man er skånsom er en fanget grønlandshaj ikke nødvendigvis det samme som en død grønlandshaj. Det kan blive et vigtigt argument, når man skal vurdere hvor stor betydningen af en bifangst er for bestanden,” siger han.
”Jeg tror, at hvis man vidste alt om grønlandshajens biologi og levevis, så ville man være mindre bekymret for den. Det er nærliggende at tænke, at grønlandshajen har svært ved at formere sig og derfor får få unger, men jeg tror, de får megamange unger!” siger Julius Nielsen og tilføjer ”Selvom den er 100 år før den er kønsmoden, så er den til gengæld også kønsmoden i over 100 år. Det faktum at der hvert år i mange år efterhånden fanges hundredvis, måske endda tusindvis af store hajer, tyder på, at de får mange unger. Der er noget i grønlandshajen biologi, der gør at man ikke skal være lige så bekymret, som hvis det havde været en almindelig fisk. Og hvad det er, skal vi finde ud af,” siger Julius Nielsen.
Derfor forsker Julius Nielsen videre i grønlandshajen, for der er nemlig meget, vi ikke ved om grønlandshajen.