Forskere fra hele verden samlet: Se kort over forskning i Grønland i 2023

Photo 1 - Map of Arctic Hub Connect

51 forskere samledes for nylig i en workshop. Aldrig før har så mange videnskabsfolk fundet sammen på tværs af discipliner for at skabe et samlet overblik over forskning i Grønland.

 

Af Ole Ellekrog

 

Grønland er et populært land blandt forskere verden over. Flere og flere kommer til for at forske i landets unikke natur og kultur. Men når så mange hvert år kommer til, kan det være svært at skabe overblik over, hvad de mange videnskabsfolk går og forsker i – også for forskerne selv.

 

Naalakkersuisut ønsker derfor et bedre overblik over forskning i Grønland, og det er blandt sekretariatet Arctic Hub’s vigtigste opgaver at hjælpe med at skabe sådan et overblik. For nylig kom man et stort skridt nærmere.

 

Den 17. april fandt onlineworkshoppen Arctic Hub Connect nemlig sted. Her samledes 51 forskere fra vidt forskellige dele af videnskaben og vidt forskellige dele af verdenen. Det er første gang at så mange både lokale og internationale forskere deltog i en sådan workshop.

 

Forskerne udvekslede erfaringer og diskuterede deres kommende feltarbejde. Og som en del af workshoppen plottede alle forskere deres kommende projekter ind på et kort. Se kortet her.

 

 

“Et event som Arctic Hub Connect er et vigtigt skridt på vejen mod et bedre overblik over al den spændende forskning, der foregår her i landet,” Jula Maegaard-Hoffmann.

 

 

Efterspørgsel efter overblik

Arctic Hub har tidligere samlet for forskere, der skal lave feltarbejde i Grønland, til en koordinerende workshop. Hidtil har de dog været forbeholdt forskere fra samfundsfag og humaniora. Ved årets workshop var også natur- og sundhedsfaglige forskere inviteret.

 

”Vi er meget glade for den store interesse for Arctic Hub Connect,” siger projektleder hos Arctic Hub, Jula Maegaard-Hoffmann: ”Det afspejler den store efterspørgsel efter et overblik over forskningen i Grønland. Det er ikke kun Naalakkersuisut og os hos Arctic Hub, der ønsker et bedre overblik, men også forskerne selv.”

Der var ikke plads til alle 51 forskere på skærmen, da Arctic Hub Connect løb af stablen den 17. april. Foto: Arctic Hub

Der var ikke plads til alle 51 forskere på skærmen, da Arctic Hub Connect løb af stablen den 17. april. Foto: Arctic Hub

Selvom videnskabsfolkene kom fra så forskellige områder som oceanografi, antropologi, geologi og kulturarv, så havde de meget at snakke om. De talte for eksempel om forskningsformidling, og hvordan man får befolkningen til bedre at forstå data og resultater fra forskning.

 

Et andet emne, som blev diskuteret meget, var fænomenet ”research fatique”. Research fatigue sker, når for mange forskere interviewer de samme personer og på den måde lægger for stort et pres på borgerne. Det overblik, der blev skabt til workshoppen, gør det nemmere for forskerne at orientere sig om lignende forskningsprojekter i nærheden. Med den viden kan de række ud til hinanden og gøre koordineringen mere effektiv, så de undgår at belaste borgerne.

 

En del af Forskningsstrategien

Ønsket om et bedre overblik over forskning i Grønland er en vigtig del af Naalakkersuisuts nye forskningstrategi. Forskningsstrategien blev offentliggjort i januar i år og gælder indtil 2030. Dens vigtigste mål er at sørge for, at al forskning, der foregår i Grønland, kommer Grønland til gode. For at opnå det mål kræves det først og fremmest, at man ved hvilken forskning, der foregår i landet.

 

Men indtil videre er der intet krav om, at forskere i Grønland skal lade sig registrere. Overblikket over forskning i landet er derfor endnu ikke komplet.

 

”Vi har selvfølgelig langt fra alle forskere i Grønland med i denne omgang – kun dem, som selv havde lyst og som havde hørt om workshoppen.  Men et event som Arctic Hub Connect er et vigtigt skridt på vejen mod et bedre overblik over al den spændende forskning, der foregår her i landet. Næste gang håber vi på endnu flere deltagere,” siger Jula Maegaard-Hoffmann.

 

Næste omgang af Arctic Hub Connect vil finde sted i 2024.