Forsker: Vi skal bidrage til et bedre samfund

Steven Arnfjord har et mål med sin forskning i hjemløshed: Den skal bidrage til at forbedre socialpolitikken i Grønland.

 

Af Signe Ravn-Højgaard

 

Klokken er fire om natten og temperaturen er langt under frysepunktet uden for Radiofjeldets store boligblokke i Nuuk. Steven Arnfjord, der er lektor i sociale forhold på Ilisimatusarfik, lister op ad blok 17’s mange slidte trapper. Han har taget sko på, der ikke larmer, for han skulle nødigt vække de mennesker, der sover i opgangene. Han og resten af forskerholdet fra Ilisimatusarfik skal nemlig finde ud af, hvor mange, der er ramt af hjemløshed i Grønland.

 

Hvad er hjemløshed overhovedet?

Men før man kan tælle mennesker ramt af hjemløshed, er man nødt til at finde ud af, hvad det overhovedet vil sige at leve i hjemløshed. For mens det er let at se, at folk, der kun har en trappeopgang at sove i, er ramt af hjemløshed, hvad så med folk, der er nødsaget til at sove på sofaen hos familie eller venner, fordi de ikke har andre steder?

 

”I et lille samfund som vores grønlandske har forskerne et stort ansvar,” Steven Arnfjord

 

Steven forklarer: ”Ved vi ikke hvor mange mennesker, der er i denne livssituation eller hvordan de er endt der, kan det være svært at sætte ind med de rigtige tiltag. Og først når vi har fundet ud af, hvornår man kan siges at være ramt af hjemløshed, kan vi finde ud af, hvor mange mennesker der lever i hjemløshed herhjemme.”

Derfor skrev Steven en hjemløsetælling øverst på sin socialpolitiske ønskeliste til politikerne i en kronik i Sermitsiaq i 2021. Naalakkersuisut lyttede og sammen udarbejdede de et hjemløseoptællings- og definitionsprojekt, som nu gennemføres af Ilisimatusarfik.

Lokale forskere

Steven mener, at det gør en stor forskel, at det er universitetet i Grønland, der gennemfører forskningsprojektet.

 

”Når forskningen udføres af lokale forskere, der efterfølgende kan trække den viden, vi får, direkte ind i undervisningslokalerne, kommer forskningen dermed fremtidens grønlandske socialrådgivere direkte til gavn,” siger Steven Arnfjord og tilføjer:

 

”Data af den type, vi indsamler i hjemløsetællingen, kan ikke uden videre føres over landegrænser. Vi har derfor tidligere set projekter, hvor udenlandske forskere har taget data med sig til udlandet uden, at vi kunne bruge det til videre forskning her i landet. Det er ærgerligt. Derfor er det godt, at det denne gang er en grønlandsk institution, der indsamler data. Så bliver data i Grønland og vil senere kunne bruges til andre projekter til gavn for Grønland.”

 

Steven og kollegaer har allerede planer for, hvordan de vil arbejde videre med data, når hjemløsetællingen er afleveret til Naalakkersuisut i august 2022.

”Det kunne f.eks. være interessant at undersøge køns- og aldersfordelingen af hjemløse nærmere, og selvfølgelig bruge al den viden vi har genereret i projektet til at komme med nogle anbefalinger til hjemløsepolitikken i Grønland.”

Forskerens samfundsansvar

Det med at omdanne forskning til anbefalinger til, hvordan socialpolitikken kan forbedres, er vigtigt for Steven.

 

”I et lille samfund som vores grønlandske har forskerne et stort ansvar. Her er nemlig få aktører og græsrodsorganisationer, der kommer med anbefalinger og foreslår politik på for eksempel hjemløseområdet. Derfor mener jeg, at det vigtigt, at vi som forskere, der rent faktisk sidder med viden på området, også bruger denne viden til at være med til at forbedre samfundet”.

 

Af den grund udarbejder Steven og kollegaer, hvad de kalder briefing notes. Her bruger de deres forskning til at komme med apolitiske anbefalinger til f.eks., forebyggelsesstrategier, som de sender til myndighederne og politikerne.

Fotos
Portræt af Steven Arnfjord Af Ilisimatusarfik
Foto af Blok 17 i Nuuk Af Steven Arnfjord
Kevin Perry og Steven Arnfjord under en natlig hjemløsetælling i Nuuk Af Kevin Perry