De her fem forskere skal dyste i nyt stort show

Paasisavut finalists, Nick Duelund, Ulunnguaq Markussen, Liz Cooper, Laura Helene Rasmussen, Naja Carina Steenholdt, Arctic Hub, Greenland research

Bæredygtig krydstogtturisme, synsproblemer hos børn og byudvikling i Tasiilaq er nogle af de emner, forskerne skal optræde med til det store show i Nuuk.

 

Af Ole Ellekrog

 

Så er deltagerne til den store formidlingskonkurrence Paasisavut 2023 fundet. Fem forskere er udvalgt, og tre af dem har tilknytning til Ilisimatusarfik.

 

Paasisavut er en helt ny konkurrence for ph.d-studerende, som forsker i Grønland. Ved et stort liveshow i marts skal ph.d.’erne dyste i at formidle deres forskning til den grønlandske befolkning. Vinderen er den, som er bedst til fortælle på en måde, så alle kan forstå det. Showet vil blive vist på KNR, og vinderen modtager en præmie på 25.000 kroner sponsoreret af Brugseni.

 

“Nu håber vi, at Paasisavut kan hjælpe de fem finalister med at nå ud til et bredt publikum,Anna-Sofie Skjervedal, sekretariatsleder i Arctic Hub.

 

De fem finalister kommer fra vidt forskellige grene af videnskaben. Én har undersøgt kvælstof i den grønlandske tundra, en anden hvordan man kan gøre krydstogtturisme bæredygtig, en tredje har set på, hvordan man kan forebygge synsproblemer hos grønlandske børn, en fjerde ser på byudvikling i Tasiilaq og den femte, hvad et godt liv vil sige for grønlændere. Fælles for dem alle er, at de er mere end almindeligt gode til at formidle deres forskning.

 

Læs mere om de fem forskere nedenfor.

 

Det er første gang, at Paasisavut løber af stablen. Showet finder sted 1. marts 2023 i Katuaq i Nuuk. Konkurrencen er arranget af Arctic Hub og Ilisimatusarfik. Sekretariatsleder hos Artic Hub, Anna-Sofie Skjervedal, udtaler:

 

”Det er første gang nogensinde, at en konkurrence som Paasisavut bliver afholdt i Grønland, og vi er helt overvældede over, hvor mange ansøgninger, vi har modtaget. Det er dejligt at se, at så mange forskere gerne vil give deres viden og resultater videre til befolkningen. Nu håber vi, at Paasisavut kan hjælpe de fem finalister med at nå ud til et bredt publikum,siger Anna-Sofie Skjervedal, sekretariatsleder i Arctic Hub.

 

Læs mere om Paasisavut på www.paasisavut.gl.

Ulunnguaq Markussen

Paasisavut finalist Ulunnguaq Markussen, Arctic Hub, Greenland research

Universitet: Ilisimatusarfik

 

Titel på ph.d. projekt: Piniartoq in a globalized world

 

Emne: Byudvikling i Tasiilaq

 

Kort fortalt: Grønland er et land i konstant udvikling, særligt når det kommer til udviklingen af de grønlandske byer og bygder. Men hvordan kan man sikre, at den udvikling sker på bedste vis? Findes den bedste løsning i det lokale eller nationale?

 

Citat: ”Hvis der skal være en bredere landsdækkende udvikling, så skal udviklingen forvaltes ud fra de ressourcer og muligheder, der er i de forskellige steder, og det skal være noget, borgerne kan deltage i.”

Nick Duelund

Paasisavut finalist Nick Duelund, Arctic Hub, Greenland research

Universitet: Ilisimatusarfik

 

Titel på ph.d. projekt: Vision Screening of Greenlandic Children

 

Emne: Synsproblemer hos grønlandske børn

 

Kort fortalt: Synet er noget af det vigtigste, vi som mennesker benytter os af i hverdagen. Men hvordan kan Grønland fremtidigt sikre, at særligt børn testes for synsproblemer, og derefter får de nødvendige redskaber til at kunne få synet tilbage?

 

Citat: ”Se! … Simpelt ord med stor betydning. Hvis du siger ”Se!” til en person, som har dårligt syn, så er det svært for dig at få dit budskab frem.”

Naja Carina Steenholdt

Paasisavut finalist Naja Carina Steenholdt, Arctic Hub, Greenland research

Universitet: Aalborg Universitet og Ilisimatusarfik

 

Titel på ph.d. projekt: Subjective Well-being and Quality of Life in Greenland

 

Emne: Livskvalitet i Grønland

 

Kort fortalt: Statistikkerne tegner et mørkt billede af livet i det Grønland; sociale problemer og negative aspekter i samfundet har oftest fokus i fortællingen. Men hvordan hænger det sammen med, at mange svarer, at de er tilfredse med livet? Er der nogle ting, som samfundet vægter højere?

 

Citat: ”Hvad betragtes som et godt liv i Grønland? Hvorfor og hvordan man kan være tilfreds eller endda meget tilfreds med et samfund, som oplever en række af velfærdsproblemer?”

Laura Helene Rasmussen

Paasisavut finalist Laura Helene Rasmussen, Arctic Hub, Greenland research

Universitet: Københavns Universitet, Centret for Permafrost

 

Titel på ph.d. projekt: Nitrate movement in the permafrost landscape affected by snow redistribution

 

Emne: Kvælstof i den grønlandske tundra

 

Kort fortalt: Hvad er de præcise konsekvenser af den fortsatte opvarmning i Grønland? Laura ser på kvælstoffets udvikling i tundraen gennem sommer og vinter, nu og i fremtiden. For kommer tundraen mon til at frigive mere CO2 fra permafrosten, end den optager gennem planter i fremtiden?

 

Citat: ”Du kan ikke se det, men i tundrajorden under dine fødder udkæmpes der en brav kamp på liv og død mellem baktier, svampe og planter.”

Elizabeth Cooper

Paasisavut finalist Elizabeth Cooper, Arctic Hub, Greenland research

Universitet: Copenhagen Business School

 

Titel på ph.d. projekt:  Towards a Sustainable Cruise Tourism Industry: Changing Tourist Behaviour in the Ports of Greenland

 

Emne: Bæredygtig krydstogtturisme i Grønland

 

Kort fortalt: Hvordan kan man sikre, at turismen fra de mange krydstogtskibe, der lægger til havn i Grønland, udvikler sig bæredygtigt? Er det muligt at forbedre menneskelig adfærd, samt forbedre sammenspillet mellem de besøgende og det lokale?

 

Citat: ”Krydstogt turismeindustrien er notorisk kendt for dens negative miljømæssige effekter. Dog står den for cirka 50 procent af Grønlands samlede turisme.”