Godt samarbejde om rejer mellem forskning og erhver

En fælles interesse for rejebestandens udvikling danner udgangspunktet for et langvarigt samarbejde mellem fiskerierhvervet og Pinngortitaleriffik.

 

Af Nicoline Larsen 

 

De grønlandske rejer er i centrum i både AnnDorte Burmeister og Andrias Olsens arbejde. Men på hver sin måde. Alligvel har forskeren og trawlerchefen opbygget et rigtig godt samarbejde, hvor de får gavn af hinandens viden.

 

”Det er enormt befriende og givende, at jeg véd, jeg altid kan ringe til Andrias og drøfte emner vedrørende rejefiskeri og rejebestanden. Stemmer dét, jeg ser i min forskning, overens med det, som erhvervet oplever?” siger AnnDorte Burmeister.

 

AnnDorte er seniorrådgiver og forsker i rejer og krabber på Pinngortitaleriffik – Grønlands Naturinstitut. Her er hun blandt andet ansvarlig for at lave bestandvurderinger. Arctic Hub møder hende og trawlerchef Andrias Olsen, der er ansvarlig for Royal Greenlands skibe, på Royal Greenlands hovedkontor i Nuuk.

Frugtbare dialoger

Samarbejdet mellem AnnDorte Burmeister og Andrias Olsen opstod ellers lidt tilfældigt. De havde gode snakke, når de løb ind i hinanden til forskellige faglige arrangementer, og opdagede, at de havde meget at vinde ved at dele deres viden og observationer om rejerne med hinanden.

“Når man har fælles interesser, gør det samarbejdet meget nemmere,” Andrias Olsen 

 

Hen af vejen resulterede AnnDorte Burmeister og Andrias Olsens snakke i et samarbejde mellem Pinngortitaleriffik og Royal Greenland såvel som andre dele af fiskerierhvervet. De har siden arbejdet sammen om en række fælles projekter.

 

”Gennem årene har vi samarbejdet om rigtig mange forskellige ting, og vi har haft utrolig mange frugtbare dialoger,” siger AnnDorte Burmeister.

Samarbejdspartnere med fælles interesse

Selvom de to på papiret repræsenter hver deres verden, oplever de, at de har meget til fælles.

”Jeg ser slet ikke Naturinstituttet som vores modstander, jeg ser dem mere som vores samarbejdspartner. Vi er lige så interesserede i at have en sund rejebestand som forskerne og resten af samfundet er,” forklarer Andrias Olsen.

 

AnnDorte Burmeister bekræfter, men tilføjer at:

 

”Selvom Pinngortitaleriffik har et godt samarbejde med erhvervet vedrørende rejer, kan der på intet tidspunkt rejses tvivl om, at rejerådgivningen og andre resultater fra undersøgelse er uvildige samt baseret på videnskab og ikke er påvirket af økomiske og politiske interesser.”

Nyt forsøg om større riste i rejefiskeriet

Senest har AnnDorte Burmeister og Andrias Olsen arbejdet sammen med Ice Trawl A/S, Polar Seafood, Niisa Trawl og Qajaq trawl om et forsøg, hvor de har undersøgt, om man kan udvide afstanden mellem tremmerne i de riste, som rejetrawlere bruger i rejefiskeriet.

“Når man arbejde med en fiskeriressource er det altid en stor styrke at få feedback fra erhvervet om, hvad de observerer,” AnnDorte Burmeister

 

Med en større afstand mellem tremmerne i ristene, vil det havgående rejefiskeri måske kunne fange en større mængde rejer pr. slæb og i nogle områder større rejer. Derfor rakte Andrias Olsen ud til AnnDorte Burmeister og spurgte om Pinngortitaleriffik ville samarbejde med erhvervet om at undersøge, hvorvidt sådan en udvidelse vil være bæredygtigt for fiskeriet.

Meget at vinde ved samarbejde

Projektet er blevet ledet af AnnDorte Burmeister, Andrias Olsen og Miki Brøns fra Polar Seafood, og undersøgelserne blev gennemført på rejetrawlerne Polar Qassiut og Nattarnaq. Der er ved at blive lagt sidste hånd på rapporten.

 

Eksemplet med ristene i rejefiskeriet er blot et i rækken af projekter, som de to har samarbejdet om. For forskning og erhverv har meget af vinde ved at samarbede på tværs, mener de begge.

 

”Når man arbejde med en fiskeriressource er det altid en stor styrke at få feedback fra erhvervet om, hvad de observerer,” siger AnnDorte Burmeister. Andrias Olsen bekræfter:

 

”Og når man har fælles interesser, gør det samarbejdet meget nemmere.”

 

Se flere eksempler på, hvordan forskning og erhverv kan samarbejde.