Arctic Hub skal have ny leder

11. august, 2023

På tre år er Arctic Hub gået fra en vision på et stykke papir til at være en vigtig spiller indenfor den grønlandske forskningsverden. Nu stopper sekretariatsleder Anna-Sofie Skjervedal, der satte det hele i gang.

 

Ambitionerne var høje, da Anna-Sofie Skjervedal startede som sekretariatsleder i Arctic Hub i slutningen af 2020. I både Danmark og Grønland havde der længe været et ønske om et knudepunkt i Grønland for grønlandske, danske og internationale forskere. Det var det ønske, som Arctic Hub og Anna-Sofie Skjervedal skulle indfri.

 

Udstyret med en kontorplads og en bevilling fra den danske regering og Grønlands Selvstyre gik hun målrettet i gang med at etablere Arctic Hub. Siden da har Arctic Hub, som i dag har fem fuldtidsansatte, sat en række markante aftryk i arbejdet med at øge kendskabet til den forskning, der foregår i og omkring Grønland.

 

”Jeg synes, at Arctic Hub er nået virkelig langt med den opgave, der blev stillet. Kendskabet til Arctic Hub vokser støt, og der er stor interesse for at samarbejde, når det gælder forskning i Grønland. Anna-Sofie har som sekretariatsleder spillet en helt afgørende rolle i den udvikling,” siger Ulrik Smith Korsholm, bestyrelsesformand i Arctic Hub.

Forskning skal være for alle

Mange i Grønland vil måske huske Anna-Sofie Skjervedal som en af de fire dommere i den nye formidlingskonkurrence for forskere, Paasisavut, der blev vist i Katuaq og direkte på KNR i marts. Paasisavut er et af Arctic Hub’s flagskibe, som er blevet sat i søen under Anna-Sofie Skjervedals ledelse.

 

Andre højdepunkter fra Anna-Sofie Skjervedals tid hos Arctic Hub har været koordineringsworkshoppen Arctic Hub Connect og Grønlands største forskningskonference Greenland Science Week. Sidstnævnte er i samarbejde med forskningsinstitutioner i både Grønland og Danmark blevet en tilbagevendende og internationalt anerkendt begivenhed.

 

“På vegne af bestyrelsen vil jeg gerne sige en stor tak til Anna-Sofie for det arbejde, hun har lagt i at etablere og udvikle Arctic Hub. Det har været over al forventning,” siger Ulrik Smith Korsholm.

Henvendelser, netværk og formidling

Arctic Hub er i dag et vigtigt bindeled mellem forskning og det grønlandske samfund. Eksempelvis varetager Arctic Hub dagligt henvendelser fra forskere fra hele verden, der søger den rette samarbejdspartner eller ønsker at formidle deres forskning i Grønland. Og her kan Arctic Hub bidrage med et godt lokalkendskab og et solidt netværk.

 

Som et led i målet med at bringe grønlandsk forskning tættere på befolkningen, beskæftiger Arctic Hub sig også med populærvidenskabelig formidling i form af artikler, videoer, og explainers. Dertil afholder Arctic Hub en række events, der samler folk på tværs af forskning, erhverv, uddannelse og myndigheder med fokus på vidensudveksling og styrket samarbejde på tværs.

 

”Vi har efterhånden fået etableret en bred vifte af aktiviteter, som hver især skal medvirke til at højne samfundsværdien af den forskning, der foregår i Grønland. I den kommende tid vil den primære opgave derfor være at konsolidere Arctic Hubs kerneopgaver, særligt i samspil med Grønlands nye forskningsstrategi,” siger Ulrik Smith Korsholm.

Chefstilling hos DMI

 

Til september tiltræder Anna-Sofie Skjervedal stillingen som chef for DMI’s vejrforskningsafdeling i København. Hun vil dog stadig have kontakt til Grønland, da DMI er meteorologisk institut for hele Kongeriget.

 

”Arctic Hub har været et hjertebarn for mig. Det har været noget helt særligt at være med fra den spæde start, hvor Arctic Hub blot var en idé på et stykke papir til i dag, hvor vi har et sekretariat med et solidt fodfæste. Sammen med mine dygtige og engagerede kollegaer har hjertebarnet fået egne ben at gå på, så jeg vil glæde mig til at følge Arctic Hub’s fortsatte udvikling, siger Anna-Sofie Skjervedal.

 

Anna-Sofie Skjervedal har sidste arbejdsdag den 15. August, og jagten på en ny sekretariatsleder er nu sat ind. Indtil da er Arctic Hub’s konsulent og projektleder Jula Maegaard-Hoffmann fungerende sekretariatsleder.

 

For yderligere oplysninger, kontakt Jula Maegaard-Hoffmann (e-mail: jula@arctichub.gl, telefon: +299 361284).