Anna vil gøre vejrforskning brugbar for befolkningen i Østgrønland

Tasiilaq, Anna Burdenski, University of Vienna, snow, Snow2Rain, East Greenland, research, science, Arctic Hub,Ph.D. candidate in anthropology

Det er vigtigt for Anna Burdenski at forstå livet i Tasiilaq. Derfor tilbringer hun ti måneder i byen. Hun skal nemlig opbygge et samarbejde mellem lokale og internationale klimaforskere for at sikre, at klimaforskernes resultater er brugbare for de lokale, der mærker vejret forandre sig i Østgrønland.

 

Af Signe Ravn-Højgaard

 

I udkanten af Tasiilaq graver Anna Burdenski og hendes lokale forskningsassistent et dybt hul i sneen. Det er slutningen af februar, og denne vinter har det sneet usædvanligt meget i den østgrønlandske by. Anna har derfor været nødt til at købe en ekstra stok til at forlænge den stav, hun bruger til at måle snedybderne med.

 

Selvom hverken Anna eller hendes forskningsassistent er klimaforskere, indsamler de data om sneen til Snow2Rain-forskningsprojektet. De sender målingerne til deres klimaforsker-kollegaer i Østrig, som så vil analysere dem sammen med en lang række andre målinger.

 

Forsker i vejrets betydning

Formålet er at sammenligne målingerne med eksisterende klimamodeller for at finde ud af, hvor gode klimamodellerne er til at forudsige fremtidige sne- og vejrforhold i Tasiilaq-området.

I Snow2Rain-projektet undersøger forskerne fra Universitetet i Wien og Universitetet i Graz, hvordan vejr og klima forandrer sig Tasiilaq-området, og hvordan det påvirker levemåder og livskvalitet i Østgrønland. Derfor indsamler forskerne i Snow2Rain-projektet både fysiske målinger og lærer af de lokales viden og erfaring med vejret i området.

 

Anna Burdenski, som er Ph.D-studerende inden for antropologi på Universitetet i Wien, undersøger primært lokalbefolkningens forestillinger om fremtiden i Østgrønland og deres syn på, hvordan vejr- og klimaskift påvirker livet i Østgrønland.

“At hjælpe til på museet har været værdifuldt for min forskning og mit ophold i Tasiilaq,”
Anna Burdenski

 

For bedre at lære lokalsamfundet at kende og forstå, hvordan man lever i Østgrønland, tilbringer Anna ti måneder i Tasiilaq, mens hun laver feltarbejde til sin Ph.D-afhandling. Imens hun er der, har hun tilbudt at hjælpe med at klargøre Ammassalik Museum til genåbning.

 

”At hjælpe til på museet har været værdifuldt for min forskning og mit ophold i Tasiilaq, fordi det har været en god måde at blive en del af lokalsamfundet på. Her interagerer jeg nemlig med folk hver dag,” fortæller Anna.

Lokalt engagement i forskning

I dagligdagssamtalerne i Østgrønland fylder vejret meget. Ikke mindst i år i år, hvor der er faldet ekstremt meget sne. Hvor langt ud mon havisen er sikker nu? Det vil nok være muligt at tage på jagt ved gletsjeren i dag. Hvor kan vi sejle hen for at fiske nu? Anna skriver disse samtaler ned. Hun vil finde ud af, hvad disse hverdagssamtaler om vejret siger om folks forståelse af vejrforandringer.

En vigtig del af Annas arbejde i Tasiilaq er at opbygge et samarbejde mellem lokalsamfundet og klimaforskerne fra Snow2Rain-projektet.

 

”Lokalt engagement i Snow2Rain-projektet er meget vigtigt. Ved at involvere lokalbefolkningen, håber vi, at vi kan gøre forskningen relevant for disse menneskers hverdag. Vores mål er derfor at tilpasse forskningen til det som befolkningen her har brug for,” forklarer hun.

 

”Er det langsigtede forudsigelser, som er relevante for de lokale, eller er det vigtigere for dem at vide mere om vind og kulde – eller noget helt andet? Der findes en masse data, som måske kan anvendes på andre måder end det bliver brugt i dag i dag. Måske kan data sættes ind i andre typer af modeller og derved blive mere anvendelige for de lokale.”

Fordele for fangere og turister

Gennem samtaler med de lokale har Anna for eksempel fundet ud af, at opdaterede billeder eller kort over gletsjernes udbredelse kan være brugbare. Opdaterede kort kan nemlig gøre det lettere for både fangere og turister at vide, hvor man rent faktisk kan færdes. For klimaforandringerne får gletsjerne til at smelte og skrumpe og dermed bliver nye ruter farbare og gamle kort forældede.

 

Om et par måneder vil forskerne i Snow2Rain-projektet afholde en workshop i Tasiilaq, hvor de vil præsentere deres foreløbige resultater og diskutere med lokalbefolkningen, hvordan de kan integrere deres perspektiver og ønsker i vejrforskningen, for dermed at gøre den mere brugbar for de folk, som mærker vejret.

 

Anna Burdenski er Ph.D.-studerende ved Universitetet i Wien og del af forskningsprojektet Snow2Rain. Du kan læse mere om Snow2Rain-projektet her.

 

Foto
Alle fotos i artiklen: Anna Burdenski og Jorrit van der Schot