Skønt, at der er brug for min forskning

Hanne Aarslev Jensen arbejder som forsker direkte sammen med erhvervslivet i Grønland. Hun er begejstret over idéen med Arctic Hub. – Det åbner op for nye samarbejder, siger hun.

 

Af Niels Ole Qvist. Foto af Leif Josefsen.
Denne artikel er oprindelig bragt i informationsavisen “Forskning til alle” i samarbejde mellem Arctic Hub og Sermitsiaq.AG. 

 

Royal Greenland er en af verdens førende leverandører af seafood og Grønlands største kommercielle arbejdsplads. I tilgift har virksomheden et erklæret ønske om at medvirke i internationale forskningsprojekter.

 

Royal Greenland er med andre ord et særdeles godt sted at »stige ombord« for en forsker som Hanne Aarslev Jensen.

 

– Det betyder meget for mig, at mit projekt er direkte relevant for Royal Greenland. Det er fedt, at en virksomhed på den måde har brug for min forskning, siger hun.

 

Som en del af hendes erhvervs-ph.d.-studie på Danmarks Tekniske Universitet vil hun hen over tre år sammen med Royal Greenlands team forsøge at finde metoder til at optimere kvaliteten af søkogte skalrejer. En vigtig opgave i en virksomhed, som kontinuerligt og på mange felter arbejder på at kvalitetssikre produkterne.

 

Det meste af hendes forksning vil blive udført på universitetet, men planen er, at Hanne Aarslev Jensen desuden skal besøge Royal Greenlands fabrikker i Grønland, herunder hovedkvarteret i Nuuk og fabrikken i Tyskland. Og så skal hun – ikke mindst – ud at sejle med selskabets flydende fabrikker; de mægtige rejetrawlere, som høster det lyserøde guld i Arktis.

 

Dét eventyr forbereder hun sig på ved at se videofilm om livet på fartøjerne og overveje brugen af søsygepiller; den sidste oplysning afleveres med et smil.

 

– Jeg har hele mit liv været vildt fascineret af Grønland. Derfor sprang jeg til, da muligheden bød sig. Royal Greenland er en fascinerende virksomhed, som bærer præg af, at man er vant til at have forskningsprojekter kørende, bemærker Hanne.

Godt overblik

I forbindelse med projektet var hun inviteret til Nuuk for at deltage i Science Week, arrangeret af Arctic Hub.

 

– Jeg synes, at idéen bag Arktisk Hub er vildt god og tænker, at det bliver virkelig godt med det samarbejde, der kan etableres via hub´en. Den kommer til at give et godt overblik over mulige partnere i forbindelse med nye projekter, siger hun.

 

Hanne Aarslev blev selv overrasket over, hvor lidt tilgængelig viden der eksisterede om hendes aktuelle forskningsfelt.

 

– På grund af coronaen og rejserestriktionerne fik jeg i starten tid til at fordybe mig i materialet og fandt ud af, at der faktisk er meget lidt litteratur om emnet. Det gør jo min forskning endnu mere relevant, siger hun.

 

Hun er meget tilfreds med samarbejdet med Royal Greenland og glad for den støtte, hun modtager.

 

– Noget af det, jeg glæder mig allermest til, er at komme ud og lave de planlagte fuldskalaforsøg ombord på Royal Greenland-trawleren Avataq næste forår. Men selvfølgelig også til at få udfyldt nogle af de huller, der er i litteraturen på området, siger hun.

 

Hanne Aarslev Jensens tre- årige erhvervsforsker-projekt, hvis fulde, akademiske titel er »Skalrejer – nye teknologier til styring af oxidation og mikrobiologisk kvalitet og fødevaresikkerhed«, finansieres af Innovationsfonden og Royal Greenland.

Fotos
Topfoto Til foråret skal forsker Hanne Aarslev Jensen ud at sejle med denne gigantiske RG-trawler. Den slog GM-reje-rekord sidste år, da den i Sisimiut landede 927 ton rejer. Foto af Leif Josefsen.
Billede 1 Privatfoto af forsker Hanne Aarslev Jensen.