Endelig skriver ICC, at forskere bør sikre sig, at deres forskningsresultater ikke kun ender i et videnskabeligt magasin. I stedet opfordrer de forskere til at dele deres forskningsresultater i et ”passende og tilgængeligt sprog”.
Mange gode initiativer
‘ICC’s protokoller er ikke specifikke for Grønland, men gælder for hele Arktis. Der findes indtil videre ikke nogle overordnede grønlandske retningslinjer for, hvordan man som forsker bedriver etisk forsvarlig, kulturelt funderet og samfundscentreret forskning i Grønland.
Arctic Hub er et knudepunkt for forskning i Grønland, og her byder man alt dette arbejde velkomment, siger Anna-Sofie Skjervedal, der er sekretatiatsleder i hubben. Det sker nemlig ofte, at udefrakommende forskere henvender sig til Arctic Hub for at høre, om der findes nogle generelle etiske guidelines, de skal rette sig efter, når de kommer til Grønland for at forske.
”Derfor er vi glade for, at vi nu også kan henvise forskerne til ICC’s protokoller, når de henvender sig til os. Vores oplevelse er, at forskerne gerne vil gøre det så godt som muligt i forhold til at inddrage borgere og opføre sig etisk forsvarligt. Samtidig med at de etiske aspekter kan være med til at højne kvaliteten af deres forskning, får de også her nogle helt konkrete råd til, hvordan de kan give noget tilbage til samfundet,” siger Anna-Sofie Skjervedal.
Udover ICC’s arbejde, er der også initiativer i gang, der arbejder i retning af at udvikle retningslinjer, der er mere specifikke for Grønland. Det arbejde understøtter og bidrager Arctic Hub og en række andre lokale forskningsinstitutioner til.
Der findes dog allerede en række reporter, råd og best practice cases fra det lokale grønlandske forskningsmiljø, som Arctic Hub henviser udefrakommende forskere til.
Hvis du er nysgerrig kan du se mere her.