Sådan kommer du i gang med forskning i Grønland

Hej og velkommen

 

Vi er glade for at se dig. Baseret på de henvendelser vi modtager, har vi lavet den her guide til dig. Vi håber, at du vil finde den brugbar i forhold til at komme i gang med de forskningsprojekt i Grønland.

Bemærk venligst, at det her på ingen måde er en fuldstændig liste, men et kontinuerligt arbejde, som vi løbende opdaterer og tilretter.

 

1
Mulige lokale samarbejdspartnere

Start med at gøre dig bekendt med de lokale forskningsinstitutioner. Du kan jo passende starte med Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet og Pinngortitaleriffik – Grønlands Naturinstitut. Det er nemlig de to største forskningsinstitutioner i Grønland. Men der er mange flere. Besøg eventuelt vores guide over lokale forskningsinstitutioner samt andre organisationer, der finansiere forskning i Grønland. 

Derudover arbejder Grønlands Forskningsråd for at fremme forskning i Grønland, og UArctic kan også forsyne dig med informationer om forskninginsitutioner og -stationer i Grønland. 

 

Vores erfaring viser, at det er essentielt, at du inkluderer lokale partnere så tidligt som muligt i arbejdet med dit forskningsprojekt. Det sikrer nemlig den højeste kvalitet i forhold til samarbejde og lokalt engagement. De fleste institutioner foretrækker at have mulighed for at påvirke projektdesignet såvel som de praktiske aspekter af projektet. Det er derfor en ulempe først at tage kontakt lige inden et projektforslag indsendes. Kort sagt: jo tidligere du rækker ud til de lokale institutioner, du gerne vil samarbejde med, jo større sandsynlighed er der for succes.

2
Lokale hjælpere

Du har måske allerede opdaget det – det kan godt være lidt svært at finde de informationer, du skal bruge, hvis du ikke er flydende i grønlandsk eller dansk. Derfor anbefaler vi, at du finder en lokal hjælper, som kan assistere dig med kulturelt kendskab, lokal viden og er flydende i det lokale sprog og dialekter. Denne stilling bør indgå som en post i dit budget.

Arctic Hub arbejder for øjeblikket på en database over kvalificerede kandidater. Der vil være mere information på vores hjemmeside, når databasen er færdig. Indtil da kan du for eksempel prøve at række ud til Campus Kujalleqs adventure guides eller skrive på Ilisimatusarfiks opslagstavle. Endelig kan du også prøve at tage kontakt til lokale turismeoperatører (besøg for eksempel Visit Greenland).

3
Borgerinddragelse

Mange forskningsprojekter i Grønland bygger på borgerinddragelse. Grønland har endnu ikke sine egne officielle etiske retningslinjer for forskning, men her er nogle generelle råd og best practice eksempler fra det lokale forskningsmiljø, som du kan støtte dig op af, når du inddrager borgere i din forskning.

4
Vejr og tilgængelighed

Vejr og tilgængelighed afhænger i høj grad af, hvilken tid på året du kommer til Grønland. For en oversigt over det grønlandske klima, kan vi anbefale, at du hopper over til  Visit Greenland. 

Sæsonen er også afgørende for dine transportmuligheder. Det er svært at komme rundt om vinteren, derfor finder størstedelen af feltarbejdet i Grønland sted i perioden fra juni til september.

 

Du kan også finde vejrkort, fravandsudsigter og iskort for Grønland på Dansk Meteorologisk Institut (DMI).

5
Muligheder for funding

Her vil vi klart anbefale, at du besøger Grønlands Forskningsråd (NIS) som har lavet en rigtig god oversigt over forskellige fonde, som finansierer forskning i Grønland.

Vi arbejder for tiden på en seperat guide til, hvor og hvordan du kan søge funding til dit forskningsprojekt. Hvis du gerne vil have besked, når den guide er færdig, kan du skrive dig op her.

 

 

6
Krav og regler

Vær opmærksom på, at visse typer forskning kræver forskningstilladelser. Det er Naalakkersuisut, der er den ansvarshavende myndighed. Da Grønlands Selvstyre’s hjemmeside er under opbygning efter et cyberangreb i 2022, kan vi henvise dig til denne oversigt over forskningstilladelser. Vi kan desværre ikke garantere, at oplysningerne er opdaterede.

Find en oversigt over de forskellige forskningstilladelser her.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte det relevante departement i Grønlands Selvstyre eller ikin@nanoq.gl.

7
Forskningsinfrastruktur og logistik

Forskningsinfrastruktur og logistik bliver hele tiden mere avanceret i Grønland. På www.isaaffik.org kan du finde en oversigt over den arktiske infrastruktur. ISAAFFIK er også en god platform, hvor du har mulighed for at etablere samarbejde på tværs af det arktiske forskningsfelt og koordinere i forhold til logistik. Læs mere om, hvordan du kan bruge ISAAFFIK  her. Du kan også bare springe direkte til at oprette din profil på ISAAFFIK her.

Kangerlussuaq er en populær destination for mange forskere, og hvis du skal hertil, vil vi helt klart anbefale dig at kontakte den glimrende lokale operatør Science Services Kangerlussuaq.  

 

Narsaq Research Station er en uafhængig international forskningsplatform med fokus på udvikling af kultur-og forskningsprojekter i Narsaq regionen i Sydgrønland. Så hvis du skal til Sydgrønland, anbefaler vi dig virkelig at tage fat i dem.

8
Spørg Arctic Hub, hvis du er i tvivl

Du kan altid tage fat i Arctic Hub, hvis der er noget, du har brug for hjælp til. Så skal vi nok hjælpe dig med at komme i kontakt med dem, som kan hjælpe dig videre. 

Hold også øje med vores aktiviteter, måske er der nogen, der er relevante for dig.

 

9
Forskningsformidling

Vi håber, at din forskning efterlader spor. En rigtig god måde at formidle dine forskningsresultater er igennem samarbejde med de her aktører:

We hope you are leaving a trace! Great ways to disseminate your results would be to contact these actors: 

  • Facebook grupper for de forskellige byer og bygder

Endnu engang, vær venligst opmærksom på, at den her guide på ingen måder er komplet, men et igangværende arbejde, som løbende opdateres og tilrettes. Så hvis du sidder tilbage med nogle spørgsmål, så skynd dig at booke et møde med os.