Over en tredjedel af grønlandske unge har oplevet problemer med alkohol, vold og overgreb i opvæksten. Problemer, som har store konsekvenser for den mentale sundhed. Men en stærk kulturel identitet og tætte relationer til ældre har en forebyggende effekt, viser forskning.
Af Laura Philbert, Polarfronten, 20. september 2021
Andelen af grønlandske unge, der har oplevet omsorgssvigt i opvæksten, er faldende. Men på trods af den positive tendens findes der stadig en stor gruppe unge, der er vokset op under særdeles hårde vilkår. Mere end en tredjedel af Grønlands unge fortæller således, at de har oplevet problemer med alkohol, vold og overgreb i barndomshjemmet. Og det har alvorlige konsekvenser. Christina Viskum Lytken Larsen, der er leder af Center for Folkesundhed i Grønland, fortæller:
”Ser man på betydningen af opvækstvilkår og de konsekvenser, som belastninger i opvæksten har for voksne, kan man se, at der er langt større risiko for at opleve selvmordstanker eller selvmordsforsøg senere i livet, hvis du er vokset op med alkohol, vold eller overgreb i barndommen. Du er simpelthen i en mere udsat position.”
Christina Viskum Lytken Larsen har været med til at udarbejde rapporten ”Mental sundhed og helbred blandt 15-34-årige i Grønland,” der udkom i juni 2021. I rapporten har hun sammen med en række forskere set nærmere på grønlandske børn og unges opvækstvilkår og mentale sundhed, hvor man for første gang har inkluderet unge helt ned til 15 år. Og som noget nyt har forskerne valgt at undersøge, hvilke ting, der kan have en positiv effekt på unges mentale helbred.
”Spørger man borgerne om, hvad der gør dem glade, fortæller de, at det er stedet, de bor, at være i naturen, den grønlandske mad, samvær på tværs af generationer. Og det er godt for den mentale sundhed. Der har bare ikke tidligere været bygget bro mellem det, der gør folk glade, og det sundhedsfremmende arbejde. Det er den bro, vi er ved at bygge,” fortæller Christina Viskum Lytken Larsen.