Forskere samarbejder med grønlandske fiskere, fangere og skoleelever om at kortlægge, hvor meget landet hæver sig, og hvor meget vandstanden falder.
Af Uffe Wilken, Polarfronten
Udsagnet Greenland rising skal tage helt bogstaveligt, for Grønland hæver sig, og Greenland Rising er projektet, der skal måle og forudsige, hvor meget landet vil hæve sig i de kommende år. Selvom det drejer sig om få millimeter om året, kan det få betydning på lidt længere sigt for eksempelvis sejladsen i fjordene og for byggeprojekter som havnekajer og kloakledninger. Nogle steder har landhævningerne i løbet af de sidste par generationer allerede haft konsekvenser. Projektkoordinator Karl Zinglersen fra Pinngortitaleriffik (Grønlands Naturinstitut) siger:
”Når vi er på feltarbejde, snakker vi med de lokale folk ude omkring. Nogle af de ældre har erfaring med bestemte områder, hvor de plejede at kunne sejle. Men nu ligger nogle af skærene lidt højere oppe, så de lokale må nu tage en anden rute, end de gjorde i gamle dage. Det har vi hørt eksempler på, og det er interessant, at lokalbefolkningen kan se det, vi andre kan måle. Godt at vide for os, for selvom det er få millimeter, så har det en betydning over tid.”
Isen er afgørende
Der er to ting, der bestemmer, hvor meget Grønland hæver sig. Den ene er afsmeltningen af iskappen siden afslutningen på den seneste istid for ca. 10.000 år siden. Når der bliver mindre is, presser isen ikke længere landet ned, og landet hæver sig. Men da isen forsvinder med forskellig hast forskellige steder i Grønland, er hævningen ikke ens.