Arctic Hub fremmer samarbejde mellem forskere og journalister

Journalists and researchers doing group work at a high table, Rachael Lorna Johnstone, Kassaluk Kristensen, Aviâja Kilime, journalists, researchers, Arctic Hub, dissemination, science, Greenland

For meget forskning i Grønland når aldrig ud til lokalbefolkningen. Derfor vil forskere og journalister nu samarbejde om at få mere viden ud til de grønlandske borgere.

 

By Nicoline Larsen, Lise Brix og Anders Høeg Lammers

 

I denne uge mødte lokale forskere og journalister i Nuuk hinanden til en fælles workshop. Formålet var at finde en løsning på den udfordring, at for lidt af den forskning, der bedrives i Grønland, når ud til dem, det hele handler om. Nemlig befolkningen. På workshoppen, der var arrangeret af Arctic Hub og Videnskab.dk, blev forskerne trænet i at gøre deres forskning mere forståelig, spændende og relatérbar for den brede befolkning. Samtidig fik journalisterne værktøjer til, hvordan de kan blive bedre til at opdage ny og vigtig grønlandsk forskning.

 

”Det er lang tid siden, jeg har lært så meget på halvanden dag,” siger Rachael Lorna Johnstone, der er professor i jura på Ilisimatusarfik. ”Forskere og journalister er nødt til at forstå hinandens metoder lidt bedre. Det, jeg personligt tager med mig fra workshoppen, er: simplificér, simplificér, simplificér.”

 

Forskerne og journalisterne snakkede også om, hvordan de løser de udfordringer, der af og til opstår i mødet mellem dem. For selvom de har forskellige forudsætninger og arbejdsgange, var de også enige om, at de havde en fælles interesse. Nemlig at bringe mere viden ud til den grønlandske befolkning.

 

”Der var ikke nogen barriere mellem os, for vi havde alle sammen den samme interesse,” siger Aviâja Kilime, der er journalist på KNR. Det samme oplevede Kassaaluk Kristensen, der er journalist på Sermitisiaq.AG. ”Det var en rigtig god mulighed for brobygning. Der kommer mere åbenhed og vilje til at samarbejde, når vi mødes på den her måde.”

 

Workshoppen sluttede af med, at de tilstedeværende forskere og journalisterne skrev en gensidig hensigtserklæring. Her forpligtede forskerne sig blandt andet til at tale et simpelt og letforståeligt sprog, mens journalisterne til gengæld lovede at give forskerne tid til at forberede sig til interviews, så de får bedre svar.

 

”Jeg er rigtig glad for, at der var så stor samarbejdsvilje fra begge sider. Selve formålet med Arctic Hub er at udbrede forskning til lokalsamfundet, og derfor er vi super glade for, at projektet er lykkedes, og både forskere og journalister har taget så godt imod det,” siger Anna-Sofie Skjervedal, sekretariatschef i Arctic Hub.

 

Læs mere om begivenheden på Sermitsiaq.AG