Regine Møller vinder Paasisavut 2024

Regine Møller fra Aalborg Universitet formåede at bringe både passion og information ud over scenekanten, da hun onsdag aften vandt den grønlandske forskningskonkurrence Paasisavut.

 

Af Rasmus Balle Hansen
Fotos af Emil Stach

 

Regine Møller modtager trofæet og pengepræmien på 50.000 kroner.

 

Det var ikke en nem beslutning for de tre dommere Nukâka Coster-Waldau, Minik Rosing og Rosannguaq Rossen at kåre vinderen af dette års Paasisavut. Men valget blev Regine Møller, der skriver ph.d. på Aalborg Universitet.

 

Onsdag aften vandt hun den grønlandske forskningsformidlingskonkurrence Paasiavut. Her imponerede hun dommerne med sit oplæg om befolkningen i bygden Isortoqs perspektiver på bæredygtig udvikling.

 

I deres bedømmelse lagde dommerne især vægt på, at hun i særlig grad formåede at formidle et ph.d.-projekt, der ligger hendes hjerte nær samt at bringe både passion og information ud over scenekanten.

 

“Det er helt surrealistisk. Det havde jeg slet ikke forventet,” fortæller en begejstret Regine og fortsætter:

 

“Mit formål har ikke været at vinde, men at fortælle historien om Isortoq.”

Fuldt hus til show om forskning

 

Landets største sal i Katuaq var fyldt med lyttende øre og smil på læberne, da de fem finalister skiftevis gik på scenen for at gøre deres viden til vores fælles viden.

 

“Vi er helt utroligt glade for, at vi igen i år formåede at fylde landets største sal med et underholdningsshow, som handler om forskning. Forskning kan jo virkelig være festligt, og det var det i aften,” siger Nicoline Larsen, der er kommunikationsansvarlig i Arctic Hub, der arrangerer Paasisavut. ”Derudover er vi mega stolte af vores finalister og dommerpanelet. Uden dem ville der ikke være et Paasiavut!”

 

I Paasisavut har finalisterne, der alle er ph.d.er, fem minutter til at videreformidle deres forskning til den grønlandske befolkning på en underholdende og informerende måde.

 

I dette års Paasisavut var det Regine Møller, som klarede opgaven bedst.

Historier fra en lille bygd med stor kulturel betydning

 

Regine Møller undersøger i sit forskningsprojekt, hvordan selvbestemmelse og bæredygtig udvikling kan tage udgangspunkt i lokale perspektiver.  Med fokus på den lille bygd Isortoq i Østgrønland, dykker hendes ph.d.-projekt ned i, hvordan små samfund, identitet og traditioner kan spille en stor rolle i Grønlands fremtid. Fangerkulturen er dybt forankret i Grønlands identitet, men står over for udfordringer, der truer de små bygders eksistens.

Dagene op til showet

 

I dagene op til havde de fem finalister modtaget undervisning i at stå på scenen og haft mulighed for at øve deres oplæg på et mindre publikum, hvilket havde hjulpet Regine Møller med sin præsentation.

 

“Jeg er meget taknemlig for Ane Marie Ottosens undervisning i dagene op til Paasisavut. Hun har været en kæmpe hjælp og støtte, for os alle,” fortæller Regine Møller.

Paasisavut 2026

 

Hvis du ikke fik set showet, så kan du finde optagelserne på KNR på både grønlandsk og dansk. Paasisavut er tilbage igen i 2026.

 

Se hele showet her.