Finalisterne til Paasisavut 2024 er fundet

Du kan få ny viden om hellefisk, corona, is, kulturmøder og bæredygtighed, når de her fem forskere skal dyste i at formidle deres viden.

 

Af Nicoline Larsen 

 

Arctic Hub kan nu løfte sløret for, hvilke fem forskere der skal stå på scenen i Katuaq d. 13. november og give deres viden videre til befolkningen i Paasisavut 2024.

 

Fra 21 stærke ansøgere til fem finalister

 

Der lå 21 ansøgningerne i bunken, da et bedømmelsesudvalg i sidste uge mødtes for at beslutte, hvem der skal være finalister i konkurrencen. Alle ansøgere er ph.d.’er, der beskæftiger sig med forskning i Grønland. Til Paasisavut dyster de i, hvem der er bedst til at formidle sin viden på en måde, som alle kan forstå.

 

“Vi er ufatteligt beærede over at have modtaget 21 ansøgninger til Paasisavut. Jeg hører fra bedømmelsesudvalget, at det var et utroligt stærkt felt i år. Så det var bestemt ikke nogen nem beslutning” siger Jula Maegaard-Hoffmann, sekretariatsleder i Arctic Hub, der arrangerer Paasisavut. Hun fortæller, at det dog lykkedes bedømmelsesvalget at skære feltet ned til fem.

 

“Vi er stolte over igen i år at kunne præsentere fem meget talentfulde formidlere med fem meget forskellige forskningsprojekter. Til sammen synes vi, at de giver et rigtig godt indtryk af bredden og værdien af den forskning, der finder sted her i landet” siger Jula Maegaard-Hoffmann.

 

Bedømmelsesudvalget mødtes i sidste uge for at finde fem finalister blandt de 21 ansøgere til Paasisavut 2024.

 

Foto: Rasmus Balle Hansen

De fem finalister i dette års Paasisavut er:

 

Kirstine Eiby Møller med ph.d.-projektet ‘Koloniale Kulturmøder”, om mødet mellem inuit og forskellige kristne menigheder og dettes historiske betydning for inuits levevilkår.

 

Mie Møller med ph.d.-projektet ‘Aspekter af COVID-19 pandemien i Grønland’, om den grønlandske håndtering af corona-pandemien.

 

Lokesh Jain med ph.d.-projektet ‘Modellering af ice mélange indvirkning på tidevandsgletsjeres stabilitet’, om isen, der dannes foran en gletcher, og dens betydning for klimaforandringer.

 

Regine Møller med ph.d.-projektet ‘Bæredygtig udvikling: Kolonialitet, dekolonisering, og perspektiver fra Iserdor’, om befolkningen i Isortoqs perspektiver på bæredygtig udvikling.

 

Natacha Severin med ph.d.-projektet ‘Biologisk variation af hellefisk i Grønland – Optimering af bæredygtighed, kvalitet og den kommercielle handelsværdi (Qaleralik)’, om det såkaldte ‘jelly fish’ fænomen blandt grønlandske hellefisk.

Det er gratis at komme ind og se Paasisavut i Katuaq d. 13. november. Dette billede er fra sidste års show.

Foto: Emil Nørgaard Stach 

 

Gratis entre til showet

 

Til showet i Katuaq har finalisterne blot fem minutter til at forklare deres ph.d.-projekt til publikum i salen, samt alle dem, der ser med på KNR, hvor showet vises live.

 

Dommerpanelet består i år af Minik Rosing, Nukâka Coster-Waldau og Rosannguaq Rossen. Det bliver deres opgave at skulle kåre en vinder.

 

Vinderen af Paasisavut er den, som bedst kan formidle sin forskning på en simpel, fængende og relevant måde uden at gå på kompromis med det videnskabelige. Vinderen modtager en præmie på 50.000 kroner.

 

Det er gratis at komme ind og se Paasisavut 2024 i Katuaq, og alle er velkomne. Man kan allerede nu sikre sig en billet til showet på www.paasisavut.gl.

Læs mere om Paasisavut 2024

Arctic Hub annoncerer stjernespækket dommerpanel til Paasisavut

Læs mere