Unikke mineralsøjler i Ikkafjorden trives igen

Written by Nicoline Larsen

Forskere glæder sig over, at det unikke økosystem omkring de sjældne ikaitsøjler i Sydvestgrønland ser ud til at være i bedring. Undervandsvideoer giver indblik i det farverige liv i de enestående søjler.

På bunden af Ikkafjorden i Sydvestgrønland tårner cirka 1000 søjler sig op på fjordbunden. Et undervandsmonument, som er unikt for Grønland, da det ikke findes nogle andre steder i verden. Mineralsøjlerne er op til 20 meter høje og 8 meter brede, og rummer et mangfoldigt dyre- og planteliv.

Siden 1995 har det internationale og tværfaglige IKKA-projekt undersøgt de bemærkelsesværdige mineralsøjler i Ikkafjorden i Sydvestgrønland. Søjlerne består af mineralet ikait – et skrøbeligt mineral, der kun kan eksistere i havvand under ca. 6 grader.

De har været truet, men nu kan forskere fra projektet fortælle godt nyt.

“Livet på søjlerne så ud til at have det fantastisk igen – til stor glæde for både forskere og dykkere,”
Gabrielle J. Stockmann

Undervandsoptagelser viser søjlernes liv

I en række undervandsvideoer fra sidste sommers ekspedition kan man få et unikt indblik i søjlernes verden.

”Søjlerne er fantastiske at beskue under vandet”, fortæller Gabrielle J. Stockmann, der er geolog og projektleder på et igangværende projekt om søjlerne.

”Hvide og gullige søjler i alle former og med et mangfoldigt dyre- og planteliv. Især søpindsvin elsker at græsse på disse søjler og kan bruge hele dagen på at klatre op og ned ad søjlerne. Indeni søjlerne hersker et særligt økosystem, der huser et eldorado af bakterier og alger,” fortæller hun.

Ikaitsøjlerne i Sydvestgrønland rummer et mangfoldigt dyre- og planteliv, blandt andet søpindsvin.
Credit: Uli Kunz, SUBMARIS.

Varmen truede søjlerne – men fjorden har kølet ned igen

I 2019 nåede havtemperaturen i fjorden over den kritiske grænse på 6 grader, og livet på søjlerne så ud til at være i fare. Men under feltarbejdet i sommeren 2024 kunne forskere konstatere, at fjordens havvand var blevet koldere igen.

”Vi kunne konstatere at havvandet var blevet rigtig dejligt koldt igen, kun nogle grader over frysepunktet. De mange vinterstorme havde formået at udskifte havvandet i Ikkafjorden og både søjlerne og livet på søjlerne så ud til at have det fantastisk igen – til stor glæde for både forskere og dykkere,” fortæller Gabrielle J. Stockmann, der selv dykkede med i de første undersøgelser af søjlerne i 1995. I dag er det dog professionelle undervandsfotografer, der står for optagelserne.

Overvågning af klimaændringer fortsætter

Gennem de sidste 30 år har forskerne fulgt udviklingen tæt i de mineralogiske og biologiske ændringer på søjlerne og i de senere år også med sensorer i fjorden, der måler temperatur og saltindhold. Det arbejde fortsætter. For ikaitsøjlerne er ikke blot geologiske vidundere, men også vigtige indikatorer for, hvordan klimaforandringer påvirker sårbare arktiske økosystemer.

 

Videoen i toppen af artiklen samt alle stillbilleder: Uli Kunz, SUBMARIS.

Om IKKA-projektet

IKKA-projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Imperial College London, University of Iceland, Stockholms Universitet og Göteborgs Universitet.

I projektets første år medbragte dykkerne TV-kamera og mikrofon, så forskerne kunne følge arbejdet live fra en platform og dirigere dem til relevante prøvetagningssteder. I de senere år har de professionelle undervandsfotografer Uli Kunz og Florian Huber stået for dokumentationen af søjlerne.

Biologi Geologi Grønland Hav Klimaforandringer