Oprindelig viden bør indgå i forskning

Når vi ved, hvem vi er, kan vi skabe langtidsholdbare løsninger inden for forskning og samfundsudvikling, siger Vivi Vold.

 

Af Phillippa Mangalika Maigaard Filtenborg

 

Hvis forskere glemmer at bruge viden fra oprindelige folk i deres forskning af grønlandske samfundsaspekter, får forskningen ikke den samme gennemslagskraft i lokalsamfundet. Det mener Vivi Vold, som er filmskaber og har en kandidat fra Illisimatusarfik, Grønlands Universitet.

 

Hun forklarer, at hvis man skal udvikle det grønlandske samfund, så er det helt afgørende, at man sætter sig ind i og anerkender det oprindelig folks baggrund og viden. Det gælder i øvrigt også for lokalbefolkningen selv.

 

”Når du kender og forstår din egen kultur, kan du skabe præcis det, du drømmer om. Når dit kulturelle og personlige fundament er på plads, kan du bidrage med en masse svar til forskningen,” siger Vivi Vold.

 

“Udefrakommende skal lytte – lokale skal tro på sig selv”

 

Vivi Vold oplever mange udenlandske forskere, der forsøger at få deres forskning til at passe ind i Grønland uden nogen forståelse af det oprindelige folk.

 

”Bæredygtig adfærd er grundlæggende i vores kultur. Man skal respektere naturen. Man skal respektere hinanden. Når man forstår vores forbindelse til naturen og kulturen, kan man meget bedre løse problematikker indenfor alle samfundsaspekter. Og med afsæt i det blive bedre til at skabe en holdbar udvikling,” siger Vivi Vold.

 

For Vivi Vold er det helt afgørende, at lokale også begynder at fokusere på deres eget værd. Hun uddyber, at lokale skal arbejde med deres tro på, at grønlandske værdier er gode nok og rummer svarene på de problemer, samfundet oplever. Når grønlændere forstår deres fundament, skabes der grobund for bæredygtige og langtidsholdbare løsninger, der passer lokalsamfundet

 

”Når du har dig selv med og har en selvkærlig respekt og opfattelse af dig selv som menneske og din viden, så bliver du i stand til at finde passende løsninger, samarbejde og skabe udviklingspotentialer til gavn for det grønlandske samfund,” siger Vivi Vold.