Se forskningsprojekter for 2025 i Grønland på nyt interaktivt kort

Written by Nicoline Larsen

Forskere fra hele verden har delt deres planer for forskning i Grønland på en online workshop. Nu kan du få et overblik over alle projekterne i et interaktivt kort.

Er du i Uummannaq til sommer, kan det være, du møder en forsker, der studerer synet på mumierne fra Qilakitsoq. Hvis du i stedet går rundt i Narsaq og ser en sejlbåd, kan det være forskerne fra Protero-Litho2-projektet, der laver geologiske undersøgelser. I begge tilfælde kan du slå dem op i et nyt interaktivt kort, som Arctic Hub har offentliggjort.

Klik her for at se kortet.

Rekordmange tilmeldte i år

Informationerne til kortet blev indsamlet i forbindelse med den store årlige online workshop Arctic Hub Connect, arrangeret af Arctic Hub.  I år var der tilmeldt 132 forskere fra ind- og udland, som delte deres planer for forskning i Grønland.

“Der var rekordmange tilmeldte til Arctic Hub Connect i år. Det synes vi jo er fantastisk, for det viser, at der er en oprigtig interesse for at lave forskning på en måde, som også kommer Grønland til gavn,” siger Daniel Lyberth Hauptmann, fungerende sekretariatsleder i Arctic Hub.

“I Arctic Hub arbejder vi for at skabe bedre overblik over den forskning, der finder sted i Grønland. Samtidig vil vi også gerne have, at den forskning, der finder sted, bliver solidt forankret her i landet. Det er de to ting, som Arctic Hub Connect handler om. Begge dele går heldigvis den rigtige vej – det ser vi også afspejlet i den store tilslutning til arrangementet,” udtaler Daniel Lyberth Hauptmann.

Forskere fra hele verden mødtes til Arctic Hub Connect og delte deres planlagte aktiviteter i Grønland med hinanden.

‘Intet om os, uden os’ gælder også i forskning

I år satte Arctic Hub Connect fokus på et emne, der står højt på den grønlandske forskningsdagsorden, nemlig hvordan Grønland i højere grad kan opnå mere ejerskab over den forskning, der finder sted i landet. Det skete gennem paneldebatten ‘Intet om os, uden os – hvordan anvender man dette princip i forskning?’.

I panelet sad Sara Olsvig, international præsident for ICC, Lorenz Meire, seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut, og Aka Simonsen, UNESCO-site manager.

Hovedbudskabet fra panelet var, at udefrakommende forskningsprojekter skal have lokale partnere i deres projekter – eksempelvis ved at samarbejde med grønlandske forskningsinstitutioner og ved at ansætte lokale som en del af projektet.

“Vi var rigtig glade for at have denne paneldebat som en del af årets program på Arctic Hub Connect. Det er vigtigt, at udefrakommende forskere er en del af samtalen, om hvordan vi opnår en højere grad af ejerskab og involvering i forskning i Grønland, da de skal være en del af forandringen,” siger Daniel Lyberth Hauptmann, fungerende sekretariatsleder i Arctic Hub.

FAKTA:

  • Arctic Hub er et kontaktpunkt for alle, der er involveret i forskning i Grønland. Sekretariatet ligger i Nuuk.
  • Arctic Hub blev etableret i 2020 i et partnerskab mellem Grønland og Danmark og er finansieret af begge lande.
  • Det er fjerde gang, der afholdes Arctic Hub Connect. I år fandt workshoppen sted den 25. februar.
  • 132 forskere var tilmeldt Arctic Hub Connect 2025.
  • Det er frivilligt for forskere at deltage i Arctic Hub Connect samt at registrere deres projekter.
  • Udover Arctic Hub Connect findes der også Isaaffik.org, en platform som bruges til at dele informationer og koordinere forskningslogistik og -infrastruktur.